tiistai 18. joulukuuta 2007

Tomaatti-fetapiirakka


Joululeipomiset jatkuvat. Nytpä vaihteeksi jotakin suolaista. Kasvispiirakka on siitä hyvä jouluna, että se ei ole niin raskas kuin ruokaisampi lihatäytteinen, koska onhan jouluna kinkut ja muut tarjolla. Tämä tomaatti-fetapiirakan ohje on Kaarina Roinisen Parhaat leivonnaiset kirjasta.

Tomaatti-fetapiirakka

100g margariinia tai voita
2 dl vehnäjauhoja
1dl perunahiutaleita
1tl leivinjauhetta
1/2tl suolaa
1dl juustoraastetta
1dl hienonnettua persiljaa(jätin pois tässä)
1dl vettä

Täyte:
1 pussi (200g) pakastettua parsakaalia
fetajuustoa
2dl maitoa
1rkl vehnäjauhoja
2 munaa
n.1/2 tl mustapippuria
n. 1/2 tl suolaa
muita mausteita mieltymysten mukaan,
laitoin itse vähän valkosipulijauhetta tms.

Pinnalle:
n. 10 kirsikkatomaattia
n, 1dl juustoraastetta

Sekoita pehmeän voin joukkoon kuivat aineet, myös juustoraaste. Lisää persiljasilppu ja vesi ja sekoita vain sen verran, että aineet tasoittuvat. Levitä taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille.
Levitä pohjan päälle fetakuutiot ja parsat. Sekoita maidon sekaan loput aineet ja kaada seos vuokaan. Asettele pinnalle halkaistuja kirsikkatomaatteja ja ripottele päälle juustoraastetta. Paista 200 asteessa uunin alimmalla tasolla 30-35 minuuttia.


maanantai 17. joulukuuta 2007

Suklaakauralastut



Tein jouluksi Isoäidin parhaat-tyyppisiä suklaakauralastuja. Isoäidin parhaathan ovat niitä keksejä mitä koululaiset myyvät ovelta ovelle luokkaretkirahaston parhaaksi.
Kekseissä on siis kaksi kauralastua jotka on yhdistetty toisiinsa välissä olevalla tummalla suklaalla. Aika makeita muttei niitä ihan hirveen monta ole tarkoitus syödäkään putkeen:)

Suklaakauralastut (n.15 kpl)

100 g voita tai margariinia
3 dl kaurahiutaleita
1 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 muna

Väliin tummaa suklaata

Sekoita keskenään kuivat aineet. Sulata voi ja anna sen jäähtyä. Kaada se kuivien aineiden joukkoon. Lisää joukkoon kananmuna varovasti. Nostele pellille pikkulusikoilla nokareita ja paista 175 asteessa 8-10 minuuttia. Kannattaa aluksi tehdä koekakku jos tahdot tietyn kokoisia keksejä niin näet kuinka paljon nämä leviävät. Anna jäähtyä.
Sulata suklaata ja valele keksin toinen puoli suklaassa ja paina siihen keksille vastinkappale.


sunnuntai 16. joulukuuta 2007

Kolmas adventtisunnuntai





Kohta jo joulu. Mietin mitä tän jouluna kahvipöydästä löytyisikään... Viime vuonna herkuteltiin Marenkipavlovalla ja Kolmensuklaanmoussekakulla.

lauantai 8. joulukuuta 2007

Suklaa-kinuskikakku

Tein itsenäisyyspäiväksi Deko lehden joulukuun numerossa ollutta SuklaaKinuskikakkua. Parhaimmillaan kakku on päivän tai muutaman kuluttua täyttämisestä, jolloin se on ehtinyt kostua mehukkaaksi.

Pohja

150 g tummaa suklaata
150g voita tai margariinia
2dl sokeria
2tl vaniljasokeria
4 keltuaista
2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl kaakaojauhetta
1 tl jauhettua inkivääriä
4 valkuaista

Kostutukseen omenamehua tai maitoa.
Väliin 200g pakastevadelmia, 1-2 banaania ja 1 dl vaniljalle maustettua kermavaahtoa.

Kuorrutus

2dl kuohukermaa
1dl fariinisokeria tai 3/4 dl sokeria + 1rkl siirappia
150 g tummaa suklaata
1 rkl voita

Pohja:Voitele ja korppujauhota irtopohjainen vuoka. Sulata kattilassa voi, paloittele suklaa sekaan. Sekoita. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vaahtoon siivilän läpi.
Lisää suklaavoiseos. Vatkaa valkuaiset vaahsoksi ja nostele marenki varovasti taikinaan. Paista
pohja 175asteessa jotakuinkin 45 minuttia, kunnes reunat ovat täysin kypsät ja kakku keskeltä hieman kostea. Anna jäähtyä.
Täyttäminen: Leikkaa kakku kolmeen osaan, kostutapohjat kevyestu mehulla tai maidolla. Levitä pohjille kermaavaahtoa, vadelmia ja banaaninviipaleita. Anna kakun maistua mieluiten seuraavaan päivään jääkaapissa.
Kuorrutus: Keitä kermaa ja sokeria kattilassa hiljalleen noin 15 minuuttia. Lisää voi ja paloittele suklaa joukkoon. Jäähdytä ja kaada kakun päälle. Koristele.

keskiviikko 5. joulukuuta 2007

Piparkakkumökki



Niinkuin joulukin tulee joka vuosi uudelleen niin täytyy joka vuosi tehdä myös piparkakkutaloja. Uusin ideoin ja innoin. Tarkoituksena oli tehdä mansardikattoinen huvila, saman tyyppinen kuin Lingrenin kirjojen talot. Pipareiden koristeleminen on aina yhtä kivaa. Kannattaa käydä katsomassa myös hesarin piparkakkutalokisan mökkejä.

tiistai 4. joulukuuta 2007

Joulukuista

" Kesäkummun pihakoivut ovat huurteesta liidunvalkoiset, ja halkovajan yläpuolella näkyy taivaalla aivan punainen aurinko.
- Tälläisesta ilmasta minä pidän, sanoo Marikki. Oikeastaan hän pitää kaikenlaisista ilmoista. Useimmat ilmat, ovat sellaisia, ettei hän ollenkaan huomaa niitä; ne ovat vain. Mutta tämä on sellainen ilma, jonka huomaa. Se on kaunis, suunnilleen samoin kuin sävel ja sanat saattavat olla kauniita, ajattelee Marikki; se tekee ihmisen kiltiksi."

"Juuri se hetki on ihana, jolloin laskee jalkansa kiiltävälle, tummalle jäälle ja koettelee miten luikasta se on. Voi, se on niin liukasta, että Marikki yhdellä kertaa liukuu melkein joen yli."

Astrid Lingrenin kirjasta Marikki