keskiviikko 12. maaliskuuta 2008

Lounaspatongit


Tein viime viikonloppuna patonkeja Kaarina Roinisen kirjan parhaat leivonnaiset ohjeella.
Kirjassa on kyllä mainiot suolaisten piirkaoiden ja muiden leipomusten ohjeeet; kaikki joita tähän mennessä on tullut kokeiltua ovat olleet eivät pelkästään hyviä vaan loistavia. Niin nämäkin lounaspatongit. Tein itse kerralla moninkertaisen annoksen, että kielen mennessään vieviä patonkeja olisi vielä vähän myöhemminkin jäljellä.

Lounaspatongit

2 1/2 dl vettä
25 g hiivaa
n. 1/2 tl suolaa
2dl graham tai sämpyläjauhoja
3 1/2 dl-4dl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä tai juoksevaa margariinia

Täyte:
1 sipuli
1tlk(400g)tomaattimurskaa
1-2 valkosipulinkynttä
2tl sokeria
mustapippuria
2-3tl pizzamaustetta
n.1/2tl suolaa
n.100g kinkkukuutioita
n.2dl juustoraastetta

Pinnalle juustoraastetta(seesaminsiemeniä)

Valmista ihan tavallinen hiivataikina ja jätä se kohoamaan vedottomaan paikkaan.
Valmista täyte. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulia hetki pannussa ja lisää sitten tomaattimurska ja valkosipulinkynnet. Anna kiehua kunnes seos on sosemaisen kiinteää.
Mausta seos sokerilla ja muilla mausteilla. Anna jäähytä hetken.
Jaa taikina kahteen osaan ja kauli toinen pala pyöreäksi halkaisijaltaan n.30cm levyksi.
Levitä taikinan päälle puolet täytteestä ja juustoraasteesta. Kääri rullaksi ja nosta pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota hetki. Leikka patonkiin viillot, voitele ja ripottelen päälle seesaminsiemeniä ja juustoraastetta. Paista 225 asteessa 20-25minuuttia.


Ei kommentteja: